Träna din hund

De flesta tränar sina hundar på något sätt, medvetet eller omedvetet. Träning behövs för att få vardagen att fungera men många hundar behöver även träningen för att tillgodose sina mentala behov av att få arbeta. Många är de hundägare som dessutom upptäckt tjusningen med att träna och tävla sin hund i någon av alla hundsportgrenar som finns.

dog-sports (2)

Är du intresserad av att träna din hund i någon speciell gren finns mer information på Svenska Brukshundklubbens hemsida. Här kan du hitta klubbar i ditt närområde, på så sätt kan både du och din hund få ut mer av den sociala aspekten i träningen.

En effektiv träningsmetod är att belöna hunden när den gör rätt, det vill säga ge hunden någonting den vill ha efter utförd uppgift för att öka sannolikheten att hunden kommer utföra beteendet igen. Belöningen fungerar som förstärkare av beteendet. Belöningar kan vara ätbara, någonting att leka med eller du själv som leker och berömmer hunden.

När hunden sedan har förstått uppgiften så lägger du på det kommandoord du senare vill att hunden ska förstå. Exempelvis om du vill lära hunden att sitta så kan du visa med en belöning framför nosen och uppåt. Precis när hunden sätter ner rumpan kan du säga ”bra” (eller klicka med din klicker om du väljer att använda en sådan istället) och sedan ge hunden sin belöning. Så småningom börjar du lägga på ditt kommandoord. Vid mer avancerade beteenden är det oftast mest effektivt att bryta ner inlärning i små delar i taget. Exempel på övningar du kan träna hemma är olika trix, sökövningar, att runda en kon, komma när du visslar i en visselpipa eller hämta en apportbock eller dummy.