Tips till den som vill skaffa hund

Valp

Att skaffa ett husdjur är för många ett lätt val, det är ju så härligt med ett djur som sprider glädje och mys i bostaden. Men det är också ett stort ansvar man åtar sig den dagen denne hårige vän följer med hem.

Idag tänkte vi att det därför passar sig bra att ge lite tips till dig som går i tankarna att skaffa dig en vovve. Det brukar finnas en del vanliga frågor som dyker upp för de flesta och några av dessa tänkte vi besvara.

Är jag en lämplig hundägare?

Detta är förstås den första och den viktigaste frågan att ställa sig när man överväger att skaffa hund. Svaret på frågan handlar såklart delvis om din personlighet, men ännu mer så handlar om din livssituation. Har du den tid att spendera som det kräver för att ha, och sköta en hund på korrekt sätt? Måste du lämna hunden ensam mycken tid, och så vidare. Men även om svaret på denna fråga just nu är att det inte är några problem alls så måste du tänka på att en hund lever i regel i många år, och därför måste du även se till framtiden.

Hundar är en levande varelse med utvecklad intelligens som förtjänar att få sig ett gott liv med bra kost, fysisk aktivitet och annan stimulans i livet. Är du inte säker på att kunna utlova detta under en längre tid så är det bättre att avvakta med hundköpet. Att kolla upp med andra hur det är att vara hundägare kan vara ett bra sätt att få veta mer, det finns kurser att gå för dig som funderar på hur det är att bli hundägare, man kan kolla in olika klipp på Internet som detta här nedanför.

Vad behöver jag för saker till min hund?

Är svaret på föregående fråga att du har det som krävs för att vara hundägare, ja då kommer du till nästa fråga, vad det är du behöver ha för saker när du skaffat hunden.

Följande saker är att rekommendera att du införskaffar:

  • Mat- och vattenskålar – En av varje eller alternativt någon ytterligare matskål om hunden får olika typer av foder.
  • Hundkorg – En hundkorg för hunden att vila och sova i. När du skaffar en valp så är det dessutom bra att ha en filt med valpens mammas lukt på för att den ska känna sig lugn och bekväm i sitt nya hem.
  • Koppel med promenadsele – Hunden behöver motion och lek för att må bra.
  • Cykelkorg – Har du en liten hund så kan det vara en bra idé att skaffa en cykelkorg om du använder cykeln ofta som transportmedel. Skaffa en korg med dyna i botten så att din hund kan sitta bekvämt under färden. Se exempel här på en cykelkorg som passar både för katter och hundar upp till 8 kilo.
  • Leksaker – Hunden är lekfull och behöver aktiveras.
  • Klotång
  • Borste
  • Avfallspåsar – När du är ute på toapromenader med din vovve måste du plocka upp det hunden lämnar efter sig.

För fler svar på vanliga frågor man kan ha när man vill skaffa hund, se länken i början av denna artikeln.